martes, 20 de diciembre de 2011

ABORDATGE DELS CONSUMS INTENSIUS DE LA COCAÏNA, REFLEXIONS JORNADA COCAONLINE, PART I

El dia 14 de desembre vam assistir a les jornades sobre consums intensius de cocaïna, organitzada  per l’Institut  Genus en el Departament de salut de la Generalitat de Catalunya.
En aquesta jornada es va dialogar sobre els consums intensius de cocaïna, i van participar professionals rellevants d’actualitat de les drogodependencies, com Jordi Bernabeu (Psicòleg del Ajuntament de Granollers), Lluís Cucurull (Educador Social de Traca), Carles Sedó (Pedagog de EdPAC) i Otger Ametller (Psicòleg del CAS de Penedès-Garraf), a més de Eduardo Hidalgo (Psicòleg, expert en drogodependències i autor de diversos llibres, entre ells, “Hedonismo sostenible i Heroína”).
Va ser una jornada molt interessant on els mitjans audiovisuals van tenir un pes important, i de fet, es va amenitzar amb talls de sèries, pel·lícules i anuncis, que reflexaven diferents abordatges  del consum  de drogues.
En aquest post volem fer  un resum del que es va parlar en la primera i segona taula rodona, amb algunes aportacions personals que considerem rellevants.
Per qüestions estètiques i organitzatives en la part I desenvoluparem la primera taula i en la part II la segona. Tambè heu de saber, que es van parlar de moltes coses mès, però nosaltres hem fet hincapie, en lo que per nosaltres és mès rellevant i/o novedòs.

Existeix el consum intensiu  de cocaïna entre els adolescents?
Lluís Cucurrull i Jordi Bernabeu se’ls va plantejar aquesta pregunta i van coincidir en que no podem parlar d’una tendència sinó de casos, i d’alguns adolescents que presenten aquest tipus de consum. També van remarcar que aquests perfils de persones, presenten problemàtiques que van mès enllà del propi consum i on són importants dinàmiques socials i familiars, necessitant un abordatge des de la vessant psicosocial i educativa i no tant des de la vessant de drogodependències.
Un aspecte important en aquests casos  és la implicació i responsabilitat  d’aquests consums problemàtics dels pares i/o família d’origen.

I en aquest sentit:
Seria important que ens qüestionéssim fins a quin punt adolescències conflictives, són resultats d’adultesses problemàtiques. (Jordi Bernabeu).

Aquesta frase ems sembla molt interessant perquè, normalment posent l’ull en els adolescents i/o problemàtiques, i hem d’aprendre a fer-ho tambè amb les famílies i context, i mès encara quan parlem d’adolescents. En aquest sentit la terapia familiar i la inclusió de les famílies en el tractament i/o prevenció és fonamental.

Si parlem exclusivament de la cocaïna ens trobem que la prevalença en joves adolescents és baixa i el consum de cocaïna és residual en aquesta població. De fet ens trobem en una de les poblacions d’adolescents més tranquil·les en el consum de cocaïna en els darrers 15 anys. En aquest sentit la cocaïna en la enquesta ESTUDES 2008 ocupa el lloc 5è, i per davant es situen l’alcohol, el tabac, el cannabis i tranquil·lizants (o medicació psiquiátrica).
 En aquest punt i com a nota personal, remarcar la importància de controlar la medicació psiquiàtrica , que és legal i es recepta amb facilitat, cada vegada més a població  infantil i adolescent pels propis metges i psiquiatres.
Molta d’aquesta medicació està comprovat que causa un alt grau de dependència i tolerància, entre altres efectes secundaris,  a més que els síndromes d’abstinència de determinada medicació són un dels més greus, per sota només dels del alcohol.
En aquesta línia, un dels aspectes que van comentar els professionals de la taula, i que compartim , és el problema dels diagnòstics i etiquetes que es posa a molts joves, a vegades en edats primerenques, sense tenir en compte el consum de drogues ni la dinàmica familiar. El que fa que s’acabi estigmatitzant a molts joves i perjudicant-los en la seva integració, a més de (com hem comentat abans) pautar medicació psiquiàtrica, en alguns casos no necessària.

Què podem fer, propostes
Entre les propostes més destacades i que compartint amb la taula són:
  •   La importància de treballar des de dins, amb ells, amb els seus espais, amb els seus idiomes.
  • Aconseguir pactes reals que es puguin complir, encara que no sigui el ideal per nosaltres.
  • Que els joves puguin tenir la última paraula, i decidir que volen fer. Acompanyar en el procés, sigui quina sigui la decisió.
  •  Augmentar la prevenció, donant importància a la prevenció selectiva.
  •  Coordinar serveis de prevenció i tractament.
  • Treballar aspectes no relacionats amb drogues però que són importants per desenvolupar una protecció (Habilitats socials, autoestima, …)
  •  Potenciar la detecció precoç en CAPS (centres d’atenció primària),  més intervenció i coordinació.
  •  Entendre els professionals de les drogodependències dintre d’un marc més ampli.

Per últim us deixem la presentació de la jornada, que ens sembla molt interessant.
La presentació és propietat de sobredrogues.net i els autors són Jordi Bernabeu i Lluís Cucurull. 



Voliem remarcar la número 18  on parla de la definició d’enganxar-se de Jaume Funes. I en aquest sentit remarcar la necessitat de parlar el mateix idioma dels adolescents per apropar-nos més a ells.


Deixa els teus comentaris! Què en penses del que hem plantejat, tens alguna proposta més? Que t´ha interessat més de la jornada? Que ens hem deixat que pot ser important per tu?

No hay comentarios:

Publicar un comentario